Igazán Ákos

Ákos kegyetlen. Igazán kegyetlen. Jön valaki a magyar popban és nem azt közli veled, hogy hold az égen van, a szél fújni szokott, te meg elmenni, vagy visszajönni és arra ébredsz, hogy az ég, meg a föld rátok szakad, a kismadár száll, sab, sab, subabba.

Kegyetlenül profi. Ákos egy Kegyetlenül Profi Üzleti Vállalkozás. Ákos Projekt. Költ, ír, alkot, szerez. Időnként színpadra áll. Kegyetlenül tud szerződni. Csinálod, vagy mész. Lesz más. Kegyetlenül pontosan kiszámított minden. Igazán nem lehet panaszod. Azt kapod, amire számítottál.

Nincs hangja? Hol éltél az elmúlt 50 évben? Mikor volt utoljára feltétele ez egy énekesnek? Nem tud zenélni? Lásd fenn. Kegyetlen, de ma egy énekes, táncos sztárnak annyi köze van a muzsikához, mint Rezsónak a ministráláshoz. Nem tud improvizálni. Ez tőled volna kegyetlenség elvárni. Mondok egy antagonizmust: Ákos és a jam session. Kegyetlenül kiszámított és következetes. Ugyanazt mondja 25 éve. És megcsinálta. Ákos meg van csinálva. Meg van csinálta. 

Ákos az Ákos. Intézmény. Honlap, lemez, dvd, kiadványok. Ákos kér. Olykor kér. Időt kér. Persze, nem pihenőhöz. Ákos követel. Kegyetlenül követel. Még a Kossuth-díjat is. A Kossuth-díj jár. Házhoz jár. Még ma is rengeteg lemezt elad. Ma, amikor a zenehurkaletöltők ezerrel működnek. Ákos TEK. Tömegek előtt koncertezik! Nagyvárosok meg kenyérünnepen Fásy mulatóra dáridóznak a főtéren. Van az a pénz.

Öntörvényű. A régiek is azok voltak. Az ő nevükre emlékszel. Neked meg véleményed van. Nem szereted Ákost. Engedd meg, hogy tiszteletben tartsam. Buzizás, köcsögözés, származás, politika, a szép magyar generál vulgarizmus nélkül.

Mérlegelj és dönts. Aztán menj el egy Ákos koncertre (nem muszáj, csak mégis, ha már itt van), ne csak olvass róla. És merd bevallani, ha tetszik. Vagy, ha nem. Ő legalább leoltja a villanyt. Elzárja a csapot. Kíméletlenül.